Filosofia


Sicus és una manera d’entendre la viticultura i els vins que surten d’aquesta. Una filosofia que pren consciència de la importància d’expressar el terrer amb un aliment tan dependent i interrelacionat amb la terra com és el vi.

El viticultor és l’humil director d’orquestra imposat a la natura que envolta la finca. Així doncs, a Sicus entenem que hem de conduir la vinya cap a la màxima harmonia però sense oblidar que totes les altres espècies són necessàries per a que soni una melodia perfecta.
Per aquesta raó practiquem una viticultura respectuosa amb el medi ambient, sense utilitzar herbicides ni insecticides, afavorint la biodiversitat d’animals, insectes i plantes. En la transformació del raïm en vi intentem garantir la màxima expressió del fruit, assegurant que els aromes i gustos provenen exclusivament del raïm. En alguns casos utilitzem recipients porosos com les àmfores d’argila que ens permeten microxigenar el vi i alhora respectar al màxim els seus aromes.
Finalment, el viticultor, com a ésser clau en la elaboració del vi, ha de garantir, dirigir i respectar els altres factors que conformen el terrer.

El sòl conté la part subterrània del cep; les arrels, part que no podem observar a simple vista però que no deixa de tenir gran importància, ja que el sòl nodreix la planta i regula la seva força, així com la concentració dels seus fruits. Per aquesta raó treballem terrenys de poca profunditat, poca humitat i escassa matèria orgànica.
Tots els sòls es mantenen sense llaurar, fet que fa que creixin tot tipus d’herbes que espongen el terreny i afavoreixen la vida subterrània de cucs i formigues. D’aquesta manera també reduïm el vigor de la planta i obtenim fruits molt més concentrats.

La varietat es comporta d’una forma diferent segons el terrer on es trobi. A Sicus creiem que per extreure el màxim potencial d’una varietat el millor és treballar-la en el seu territori d’origen, que és on porta molts anys adaptada.
És per això que optem per treballar únicament amb les varietats autòctones del Massís, seleccionant les que més s’adapten a la nostra zona. Cartoixà, Cartoixà Marí, Garrut, Sumoi i Malvasia de Sitges.

El Clima actua de forma diferent cada any, diferenciant alguns matisos de la personalitat de l’anyada i convertint el vi en un resum líquid del que ha passat en un petit microclima. Per aquesta raó no reguem el cultiu i deixem que la pluviometria conformi la característica del nostre paisatge mediterrani.